HCC!Hobbynet

From Hobbynet Admin Wiki
Jump to navigation Jump to search

Wat is hobbynet ?

Hobbynet was ten tijde van de oprichting de eerste internet provider voor particulieren in Nederland. Het project werd in 1991 gestart door de Unix gebruikersgroep van de Hobby Computer Club (HCC). Hobbynet heeft vele diensten als eerste aangeboden aan particulieren:

  • Internet toegang
  • Eigen sub-domeinen
  • Niet betalen voor mail ontvangen
  • Niet betalen voor mail versturen
  • Locaal inbellen
  • Koppeling fidonet aan internet
  • ISDN inbellen
  • ISDN met channel bundeling
  • .nl domeinen

Historie

Er is dus een lange historie van innovatie, Hobbynet heeft gelijk aan de gehele HCC tot voor kort alleen diensten aan de deelnemende groeperingen gegeven. Daardoor is de exposure nooit hoog geweest. Ondanks dat weten alle internet pioniers wat Hobbynet is.

Samenwerking

De afgelopen twee jaar biedt Hobbynet ook plaats aan projecten die mede door de HCC gebruikt of ondersteund worden. Zo was Hobbynet lang een primaire mirror voor de FreeBSD snapshots en hosten we de locale sites en fora voor o.a. CAcert.nl en Knoppix.nl. In het geval van Knoppix is er tevens een samenwerking met de NLUUG. Deze hosten de ftp site van knoppix die daardoor de primaire site is geworden voor het project.

Organisatie

HCC!Hobbynet is begonnen als een project dat bestuurlijk onder de HCC!Unix-gg valt. Sinds juni 2009 is Hobbynet een groepering met algemeen nut (vergelijkbaar met Testbank). Ook is toen een bestuur gekozen:

  • Voorzitter Bas van den Dikkenberg
  • Secretaris Hans Verbeek
  • Penningmeester Paul van Oven

Alle actieve beheerders zijn kernlid geworden. Alle betrokkenen van Hobbynet werken via een mailing list, een beheer mail box en een wiki met procedures en beschrijvingen. Via de mailbox beheer@hobby.nl is het team aanspreekbaar. Deze mailbox is gekoppeld aan een tracking systeem (RT) waarmee beheerders een ticket kunnen oppakken om te beantwoorden of een oplossing te bereiken voor een gemeld probleem.

Diensten

Hobbynet is internet zonder restricties, groeperingen en open projecten kunnen in principe alle aan internet gerelateerde techische oplossingen toepassen. Sommige ontwikkelingen volgt HCC!Hobbynet op de voet; gebruikers kunnen b.v. een IPv6 tunnel en subnet krijgen als hun ISP dat niet aanbiedt.

De meest gebruikte diensten die HCC!Hobbynet aanbiedt zijn :

  • Website hosting
  • Mailing lijsten
  • FTP sites
  • PHP en database gebruik
  • Inbellen op locaties
  • hosting servers (o.a. games gg)

Nieuwe diensten als VMWare en VPN service zullen binnenkort beschikbaar komen.

Gebruikers

Hobbynet was vanouds in gebruik door 5 groepen. 68000-gg, C-gg, UNIXX-gg, Amsterdam en Almere. 68000-gg is opgeheven. Gaandeweg is het type gebruiker veranderd. We onderscheiden nu de volgende gebruikers:

HCC Groeperingen

HCC!Hobbynet registreert in opdracht van de hcc verenigingsmanager de sites van de HCC!groeperingen. Door een uniforme naamgeving kan de herkenbaarheid van HCC en haar groeperingen verbeteren. Ondanks dit streven zijn er een aantal groeperingen die afwijkende namen gebruiken. Door middel van speciale confuguratie regels zijn deze sites onder meerdere namen bereikbaar. De groeperingen kunnen binnen HCC!Hobbynet alle beschikbare diensten gebruiken.

Kadernet

Eén vande diensten die HCC!Hobbynet verleent aan de HCC als geheel is HCC!Kadernet. Kadernet is het geheel van ruim 800 vrijwilligers die bestuurslid, kernlid e.d. zijn binnen een groepering. Zij hebben elk een email adres en er zijn functionele mailboxen. Kadernet is ontstaan bij het begin van internet voor "gewone mensen". Om de communicatie tussen kader- en kernleden te vergemakkelijken is een initatief "kadernet" gestart binnen Hobbynet. Kadernet is begonnen met alleen e-mail en inbeldiensten voor kaderleden. Later kwamen daar ook de kadersite en de sites en mailing lijsten van groeperingen bij. De kosten van deze diensten zitten in de Kadernet begroting.

Open projecten

HCC!Hobbynet heeft zich open gesteld om haar diensten ook aan niet HCC groeperingen te bieden. Dat wil zeggen: wel met de restrictie dat er HCC leden bij betrokken moeten zijn. Huidige voorbeelden zijn o.a Knoppix, CAcert en Bricks.

Betalende Hobbynet abonnees

Vanuit de historie zijn er nog unix gg leden die hun internet diensten via Hobbynet laten lopen. Deze leden betalen 54 euro per jaar om gebruik te kunnen maken van HCC!Hobbynet. Dit bedrag is zo hoog om een drempel voor misbruik van HCC middelen te voorkomen. Deze leden weten dat ze meer betalen dan via een reguliere ISP, een extra nadeel is dat er geen support is. De primaire reden dat deze mensen nog steeds van Hobbynet gebruik maken is de mogelijkheden die men krijgt. De gebruikers mogen alle protocollen gebruiken, in het geval van niet bestaande diensten hebben de leden de mogelijkheid om zelf deze diensten te starten binnen HCC!Hobbynet.

Sponsors

HCC!Hobbynet kent op dit moment twee sponsors

  • BIT, Bit levert diensten en korting op het hosting pakket
  • SNOW, Snow betaalde een ruim hogere fee dan normaal voor het gebruik van IP adressen en domain registraties. Het bedijf Snow is ontstaan uit de vroegere Hobbynet werkgroep. De afname van de IP adressen was voor Snow een middel om het project Hobbynet financieel te ondersteunen. In 2009 is de sponsoring veranderd; aan de hand van een meerjaren plan sponsort SNOW in de vorm van hardware.

Financien

Op het moment zijn er nog drie inkomsten bronnen voor het project HCC!Hobbynet.

  • Kadernet / HCC Groeperingen
  • Betalende leden
  • Sponsoring

Een niet meer bestaande inkomsten bron zijn de groeperingen. In het verleden stortten de deelnemende groeperingen minimaal 500 Euro per jaar op de unix gg rekening t.b.v. HCC!Hobbynet. Daar ligt ook de grote basis van het huidige eigen vermogen van HCC!Hobbynet

Kadernet

Initieel is de afspraak gemaakt met de HCC organisatie dat HCC!Hobbynet een vergoeding van 54 euro per kaderlid zou ontvangen met als doel het bekostigen van de kadernet e-mail, inbel, kadersite en hosting van HCC Groeperingen op internet. Aangezien het merendeel van die diensten ondeelbaar is, is later besloten om de kosten verbonden aan de contracten van HCC!Hobbynet te verbinden aan de kadernet activiteiten. Dit maakte het heen en weer schuiven van gelden onnodig. Tevens was het op dat moment niet meer nodig om een aparte infrastructuur te maken voor HCC!Kadernet, met alle kostenbesparingen van dien.

Betalende leden

Vanuit de historie heeft Hobbynet een aantal betalende unix gg leden. Aangezien deze dienstverlening amper impact heeft op de systemen van HCC!Hobbynet is er besloten dat de huidige leden voor een hoger dan markt tarief de diensten kunnen blijven gebruiken. Het hogere tarief zorgt er voor dat er geen misbruik gemaakt kan worden van HCC gelden.

Op dit moment is er geen actief beleid om particulieren als HCC!Hobbynet lid te werven. Dit kan eventueel aangepast worden als HCC!Hobbynet ADSL zal gaan aanbieden. Wederom zal dit zijn voor een boven gemiddeld hoog tarief zonder support, maar wel met vrijheid van echt internet (niche provider).

Sponsoring

De sponsors van Hobbynet geven korting op diensten of producten, of betalen voor dienstverlening een prijs die beduidend hoger is dan het geldende markttarief. Het nivo van de dienstverlening is niet hoger of lager dan anders.

Eigen vermogen

Door de aanpassingen in de HCC!Kadernet overeenkomst bleef Hobbynet " zitten " met een eigen vermogen uit het verleden en een bescheiden inkomsten stroom. Er zijn afspraken gemaakt dat het eigen vermogen dat uit de groeperingen afkomstig was geparkeerd zou blijven bij Hobbynet onder de financieële verantwoording van de HCC!Unix gg. Dit eigen vermogen zou alleen gebruikt worden voor investeringen met toestemming van de verenigings manager.

Contracten

Hobbynet heeft de volgende contracten en contracthouders, de basis bij het afsluiten van de contracten is dat er geen variabele kosten zijn. Dit maakt echt contract management onnodig. Er is maar een contract met een commerciele markt partij. De overige contracten bevatten geen kosten of zijn met organisaties die een monopolie hebben op de diensten.

Aangezien er aleen vaste kosten zijn is er geen dagelijkse controle nodig.

Enertel <OPGEHEVEN>

Contract type : Commercieel, marktpartij zonder verplichtingen

Het contract met Enertel behelst de locale inbel lijnen. Hobbynet hoeft de vaste kosten niet te betalen doordat we afzien van een kick-back fee. In het geval van hobbynet is dit voordeliger, aangezien het gebruik niet hoog genoeg is. Bijkomend voordeel is dat we standaard netnummers hebben, dit maakt het mogelijk om o.a. voordeelnummers te gebruiken, met mobiele apparatuur (GSM) in te bellen, en vanuit het buitenland in te bellen. Deze opties heb je niet bij de zogenaamde internet nummers met kickback fee. Inbellen is nog steeds mogelijk maar loopt nu via de inbelpool van BIT.

RIPE

Contract type :Lidmaatschap, monopolie, vaste kosten

Ripe is de "eigenaar" van internet ip-adressen via dit lidmaatchap heeft HCC en dus Hobbynet eigen IP adressen. De kosten zijn alleen een lidmaatchap, voor alle leden is de contributie gelijk. Aangezien er alleen vaste kosten zijn is er geen dagelijkse controle nodig.

SIDN

Contract type : Lidmaatschap, monopolie, vaste en variable kosten

SIDN verzorgt de registratie van .nl domein namen. Naast een vast lidmaatschap zijn er de variabele kosten per domein naam. De kosten zijn per registratie gelijk. De controle vindt plaats via de Hobbynet administratie.

BIT

Contract type : Commercieel, marktpartij, vaste kosten

BIT is de hosting provider van HCC!Hobbynet. Het contract is gesponsord door BIT, zolang HCC!Hobbynet geen commerciele activiteiten heeft kunnen we deze dienst goedkoper inkopen en mogen we gebruik maken van het interne netwerk van BIT zonder kosten. Dit contract is in 2005 herzien en vergeleken met diverse gelijkwaardige marktpartijen. Aangezien er aleen vaste kosten zijn is er geen dagelijkse controle nodig.